Micro-hydrobiologische werkgroep

Contact persoon: Joost van de Sande, joost.snd@gmail.com

Bovengenoemde werkgroep bestudeert voornamelijk organismen uit zoetwater. Omdat deze met het blote oog niet kunnen worden waargenomen, maken wij gebruik van een microscoop.
Meestal bestuderen wij op een werkavond watermonsters die onze leden meebrengen. Daarnaast organiseren we gezamenlijke monsteractiviteiten. Daarvoor bezoeken wij vennen, plassen, kanalen en beken in de omgeving van Eindhoven en daarbuiten.

Meer specifiek komen aan de orde:
alle kleine organismen uit het water zoals, algen, eencelligen, insektenlarven, raderdieren, mijten, watervlooien, schimmels, mosdiertjes, wormen, mosselkreeftjes enz. enz.
We beperken ons niet altijd tot de hydrobiologie, maar vestigen onze aandacht soms ook op bijvoorbeeld pollen, plantencoupes en weefsels.
Wie geen voorkennis heeft en niet in het bezit is van een microscoop maar wel geïnteresseerd is, is van harte welkom om onze werkavonden bij te wonen en zich op de hoogte te stellen van onze activiteiten.

Wij wijzen erop dat de KNVV nauw samenwerkt met het NGVM (Nederlands Genootschap Voor Microscopie) www.ngvm.nl en het KAGM (Koninklijk Antwerps Genootschap voor Micrografie) www.microscopie.be.

De werkavonden zijn op de eerste en de derde maandag van de maand van 19.30 u tot 22.00 u, behalve van mei t/m augustus.
Wegens corona hebben deze werkavonden, tot nader order, geen doorgang.

In 2018 heeft de werkgroep een micro-hydrobiologisch onderzoek afgerond. Zie kennisbank.