Korstmossen Werkgroep

Korstmossen zijn geen mossen maar zijn een bijzondere groep organismen die de symbiose zijn van een schimmelsoort met één of meer algen of bacteriën. De wetenschappelijke benaming voor deze groep is lichenen.
Het grote voordeel van deze soortgroep is dat je ze letterlijk op elke straathoek en elk natuurgebied vind. Dat maakt het mogelijk om heel dicht bij huis aan de slag te gaan met lichenen. En dat kan het hele jaar!

Ook in actuele milieudossiers zoals stikstof en klimaatverandering spelen korstmossen een grote rol want het zijn organismen die buitengewoon snel reageren op verandering in hun leefmilieu. De eerste kennismaking is eenvoudig en al snel kan je een 100 soorten zelf herkennen. Eenmaal besmet met het lichenen-virus ga je al snel op zoek naar verbreding en verdieping van je kennis. Dat is precies waar deze werkgroep zich mee bezig houdt. Voor de belangstellende leek organiseren we laagdrempelige kennismakingsexcursies. Daarnaast organiseren we ook excursies voor de meer gevorderde lichenologen.

Tijdens de werkgroepavonden is er volop gelegenheid om ervaringen en kennis uit te wisselen, te leren omgaan met loep, binoculair en doorlichtmicroscoop en meer te leren op het gebied van herkenning en studie naar deze fascinerende organismen. Ook bieden we cursussen aan waardoor je snel grip krijgt op de materie. Door zelf in je eigen omgeving of favoriete natuurgebied actief op zoek te gaan naar korstmossen en je waarnemingen vast te leggen in waarneming.nl, de Verspreidingsatlas, via Telmee of direct in de Landelijke Database Flora en Fauna lever je een bijdrage aan het in kaart brengen van de kostmosflora in het werkgebied.
De werkgroep inventariseert ook gericht locaties en gebieden die van belang zijn in het kader van biodiversiteit, natuurbeheer en natuurbescherming. Dat werkgebied is Zuid-Oost Brabant met het zwaartepunt op Eindhoven en directe omgeving.

De binnen-bijeenkomsten zijn elke derde woensdag van de maand in Gebouw D’n Aard, Ariespad 5, 5503 EZ Veldhoven van 19:30 tot ca. 22:00 uur.

Coördinator van de werkgroep is Jan Mudde, jan.mudde@gmail.com en telefonisch of WhatsApp op 06 459 695 06