Stoepkrijten

Stoepkrijten, je ziet het veel in Corona tijd, als communicatiemiddel of steun aan de zorg. Botanisch stoepkrijten is een aktiviteit die je individueel in Coronatijd kunt uitvoeren om aandacht voor de natuur te vragen. Diverse kranten besteedden er afgelopen tijd aandacht aan en ook in Engeland (pavement chalking) en in Frankrijk (sauvages de ma rue) is het al razend populair.
De kennis over stoepplantjes is te vinden in een plantengids of door gebruik te maken van een App als Obsidentify of Plantnet. De hortus van Leiden geeft een poster uit met 52 namen en foto’s van stoepplantjes. Ter inspiratie is bij dit bericht de lijst van op die poster genoemde plantjes opgenomen en een lijstje van plantjes gevonden bij een excursie in Leeuwendaal, een wijk van Rijswijk. Even Googlen en je vind een foto bij de plantennaam. Als je er dan nog niet uitkomt is Wim van der Ven via het mailadres stoepkrijt@wimvdven.nl bereid om een naam te verbinden aan een foto van een stoepplantje.
Alleen nog een krijtje in je zak steken als je gaat wandelen en je kunt aan de slag! Een kwast is ook handig om de stoep rond de geselecteerde plant een beetje te fatsoeneren. Gladde tegels laten zich beter beschrijven dan ruwe. Schoolbordkrijtjes zijn tegenwoordig minder makkelijk te kopen dan geheugenkaarten, maar de Hema heeft kleine emmertjes en bij Toychamp (speelgoedwinkel in de Hurk) verkopen ze origineel schoolbordkrijt. Wellicht kunnen andere speelgoedwinkels je ook voorzien.