Terugblik
Het bestuur neemt de zorgen die er leven binnen de vereniging zeer serieus. Niet alleen de veel genoemde vergrijzing, de schrijnende behoefte aan handjes aan de kar (ondanks ingezette acties rond werving en participatie) én zorgen over voortgang, behoud en borging van de enorme kennis die in de KNNV is opgebouwd in de werkgroepen houden de leden bezig. Hoe kunnen we behouden wat nu (nog) goed loopt zoals excursies, lezingen, cursussen en het onderzoek in de werkgroepen. Waar liggen kansen. En waar zit het groeipotentieel ? Dat alles tegen de achtergrond van van de natuurcrisis zelf, zoals we die ervaren, er over lezen, horen en schrijven.
Het bestuur heeft veel waarde toegekend aan de bevindingen en adviezen van de Toekomst Verkenning Commissie en de ledenraadpleging van 12 oktober vorig jaar. Het eindverslag van de TVC is belangrijke input geweest voor het thans voorliggende meerjarenplan 2025-2028. Waarbij het bestuur tevens hoopt in de pas te lopen met de landelijke KNNV koepel en haar meerjaren beleidsplan 2024-2028. Waarin veel parallellen zijn te vinden (uiteraard) in herkenbare en vergelijkbare zorgen landelijk en met evenzoveel inspirerende suggesties.
Waarom een 4 jarenplan?
Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd. Sommige ideeën kunnen meteen geïmplementeerd
worden, andere vergen aandacht, pilots, opstart en uithoudingsvermogen.
We willen zoals gezegd in de pas lopen met het landelijke vijf-jaren beleidsplan (2024 -2028). Niet alles zal meteen succesvol (b)lijken. Het bestuur wil ruimte, tijd en financiele middelen vrijmaken en daar past geleidelijkheid bij. Met gezonde realiteitszin. Alles valt en staat met de inzet van de leden zelf. Het is hun tijd die geïnvesteerd wordt en die tijd wordt schaarser.
Wat ons bindt is zorg en passie voor natuur. Alle reden om lid te zijn van deze natuurvereniging en/of andere natuurverenigingen. Met dit lidmaatschap geven ze het signaal af dat natuur hen aangaat. Natuur in al haar facetten beleven is een geweldige hobby.
Een deel van onze leden wil daarbij actief zijn binnen de vereniging door te participeren in werkgroepen en commissies. Dat vraagt ook om leden die daarbij de handen uit de mouwen willen steken om leden in staat te stellen die hobby te beleven. Samen vormen die actieve leden het hart van de vereniging. Een ware uitdaging voor verenigingen zoals wij in een voortdurend veranderende tijdgeest.
Vooral “kennis verkrijgen & verdiepen & borgen” wordt genoemd als hét DNA van de KNNV. Maar daar hoort ook ‘kennis wegleren ‘ bij. De kennis binnen de KNNV is groot maar de kennishouders vergrijzen. Jongere generaties willen ook op andere manieren kennis vergaren en verdiepen. Het is een uitdaging hoe dat te organiseren.
Verandering is nooit een doel op zichzelf. De verandering, zo die al nodig is gebleken omdat we mee willen gaan met de tijdgeest en de huidige natuur-situatie komt vanzelf met de nieuwe initiatieven. Creatieve uitdagingen zoals de opzet van een jongerengroep of een themagroep biodiversiteit brengt vanzelf nieuw bloed, nieuwe inbreng, nieuwe ideeën.
Zo blijft toekomst voor de KNNV geborgd.
De natuur crisis, die we waarnemen en ervaren focust op de heftige dynamiek die plaatsvindt in diverse ecosystemen en zijn effect heeft op de biodiversiteit van die ecosystemen, waarin natuur en mens met elkaar verbonden zijn. Dat is al langer een maatschappelijk thema zeker ook bij jongere generaties. Dat betekent tegelijkertijd een zekere groeipotentie met nieuwe leden met die breder (door maatschappelijk debat en studie bevorderd) ingestelde interesse.
In de plannen is ook ruimte gemaakt voor het recent gelegde accent op natuur belangen behartiging, in de statuten en in onze activiteiten. We worden geen actieclub maar we gaan wel, samen met anderen zien hoe we bestuurlijk ‘de natuur een stem kunnen geven’. Samen , met ‘één stem spreken in het netwerk van Trefpunt Groen Eindhoven, wordt een bestuurlijke uitdaging.
Stip op de horizon
Wie zijn we, wie willen we zijn, wat willen we zien over 4 jaar ? Dat is benoemd in de volgende kernachtige formulering:
Een vereniging met meer actieve leden, met naast soorten-gerichte werkgroepen, ook thematische werkgroepen rond ecosystemen en biodiversiteit, waarin verwerving, verdieping & borging van kennis wordt gecombineerd met ‘wegleren van kennis’. Er is specifiek aandacht voor initiatieven vanuit een te organiseren ‘contactgroep jongere generaties’ met eigentijdse aanpak en betrokkenheid. Er is nadrukkelijker meer inhoud op het vlak van natuurbescherming en natuurbelangen behartiging. Dit kan o.a. door daar een accent te leggen op meer samenwerking met derden, aan de aanbod kant met lezingen, cursussen en excursies. In ontmoeting ontstaat ook meer sociale cohesie onder elkaar en met bevriende ‘groene bondgenoten’.
De geformuleerde stip op de horizon is leidend voor de komende 4 jaren op gebied van :
- Werving, participatie en profilering.
- Kennis verwerven, verdiepen, borgen & ‘wegleren’
- Ruimte voor jongere generaties met eigentijdse aanpak.
- Ecosystemen en biodiversiteit als verbindende thema’s in ons programma
- Belangenbehartiging van de natuur i.s.m. derden (Eindhoven, regionaal, landelijk)
- Sociale cohesie versterken binnen en buiten de vereniging
We leggen de volgende accenten op korte, midden -en lange termijn, bepalend voor ons beleid:
- Werving, participatie en profilering.
De in 2024 opgerichte Publiciteitscommissie heeft al verbeteringen doorgevoerd rondom website, benutting van social media en coördinatie tussen Venkraai, website en publicaties van lezingen, excursies en cursussen. In 2025 volgt ook een evaluatie rondom het blad De Venkraai, mede ingegeven door het starten met een Digitale Nieuwsbrief. Die laatste zal gericht zijn op leden en niet-leden , relaties, bevriende partners, onderwijs en collega-natuurverenigingen.
We gaan oog hebben voor expats en engelstalige studenten in onze regio. Taal hoeft geen barrière te zijn.
Er komt een Welkom-commissie. Nieuwe leden worden verwelkomd, geïntroduceerd en gekend. Ook komt er een klussen-lijst. De mentimeter test op 12 oktober heeft duidelijk aangegeven dat iedereen wel een paar uurtjes inzet wil plegen voor de vereniging.
We gaan goed nadenken over Profilering. Wat is het VERHAAL over onze KNNV. Gesproken en geschreven laten we dat duidelijker horen waar we actief zijn. We zijn immers (meer dan) waard gekend te zijn.
- Kennis verwerven, verdiepen, borgen & ‘wegleren’
De werkgroepen vormen het hart van de KNNV. De op soorten-gerichte aanpak kent hoge instap drempels voor nieuwe leden met nog geen of weinig kennis. In het coördinatorenoverleg gaan we nadenken hoe we kennis kunnen verdiepen, borgen, delen en toegankelijk(er) maken. Nieuw zijn suggesties voor Kennis wegleren. Dit kan niet los gezien worden van de hierna te benoemen initiatieven rondom de opzet van een contactgroep Jongeren en de opstart van een thema groep rond Biodiversiteit & Ecosystemen.
Aanbod van lezingen, cursussen en excursies blijft kernactiviteit. We gaan wel verkennen hoe we met andere ‘groene partijen’ (IVN’s, Brabants Landschap, Natuurmonumenten) meer of beter kunnen samenwerken om meer mensen te bereiken. Doel is meer zichtbaarheid, herkenbaarheid en benutting van elkanders complementariteit.
- Ruimte voor jongere generaties met eigentijdse aanpak.
Er komt een specifieke contactgroep ‘Jongere generaties ‘ (20-50 jaar). Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Het is de groep van 50-min die nog studeert, (hard) werkt, multi-sociaal netwerk heeft, kinderen heeft. Kortom een druk leven leidt. Maar ook gewend is te ‘shoppen’. Via internet en social media vinden de jongere generaties hun kennis over natuur gerelateerde zaken, soorten kennis zowel als ecosysteem gerichte kennis. Maar deze generaties zijn ook potentiële kweekvijver voor de nieuwe ‘kennishouders van de KNNV’.
De vereniging gaat hén opzoeken, niet andersom. Waarbij ‘wegleren’ kan worden ingepast. Denk aan zogenaamde “ask me anything sessies” en/of “question & answer sessies”.
Initiatieven zullen wellicht projectmatig worden opgepakt , zodat ze concreet en eindig zijn. Bijeenkomsten zijn open voor alle leden en voor (nog) niet-leden.
NB: Het landelijk gelanceerde NJN project van KNNV, NJN en Soorten.nl blijven we volgen.
- Ecosystemen en biodiversiteit als verbindende thema’s in ons programma.
In Nederland is de ‘natuur crisis’ onderwerp in het maatschappelijke debat, bij jong en oud. De onderwerpen als stikstofcrisis (in bouw, economie, bestemmingsplannen), bodem -en water kwaliteitsachteruitgang (met onvoldoende scoren op normen rond Basiskwaliteit Natuur en Kader Richtlijn Water) en de discussie rond klimaatverandering (CO2 reductie en methaan uitstoot) raken de natuur in alle facetten. Zaken die raken aan kennis van ecosystemen en biodiversiteit. Het bestuur bepleit de opzet van een thematisch ingestelde groep rond ecosystemen& Biodiversiteit. Het is een onderzoeksthema dat aandacht en verdieping verdient. Ook hier komt het begrip ‘wegleren’ terug. Vanuit soortengerichtheid kijken naar verbanden en trends. Het zal vanzelf blijken hoe dit gaat samenlopen met de opzet van genoemde contactgroep jongeren.
- Belangenbehartiging van de natuur i.s.m. derden (Eindhoven, regionaal, landelijk)
Natuurbelangenbehartiging moet vooraleerst op bestuurlijk niveau vorm krijgen, een taak voor het bestuur zelf. We willen dat gericht doen door als bestuur te focussen op het versterken van het TGE als het platform waar we ‘ De Natuur een stem kunnen geven’. Daarbij versterken we de invloed die de NatuurBeschermingsCommissie (NBC) nu al heeft met haar inbreng aan de Stamtafel Biodiversiteit van TGE. Waar de NBC met de loep kijkt naar concrete plannen en (on)gewenste effecten zal ook met een verrekijker gekeken moeten worden naar wat we met TGE en partners willen bereiken op lange termijn natuurherstel en -behoud.
Met een visie op de uitdagingen waar de regio Eindhoven voor staat.
We ondersteunen daarbij ook de landelijke beleidsplannen van de KNNV en haar aanpak in samenwerking met andere Groene Bondgenoten.
- Sociale cohesie versterken binnen en buiten de vereniging.
Hoe ziet een vereniging er uit anno 2020-2030? KNNV 2.0?? Waar treffen we elkaar, delen we met elkaar onze kennis, beleving en passie? Hoe werken we met social media? Kennen we elkaar? We willen minimaal 1x per jaar een verenigings-evenement (jaarfeest?) organiseren.
Er is veel adhesie om (meer) samen te werken, met name met IVN’s. We willen datproject of pilot gebonden doen waar dat gewenst of nuttig of kansrijk is.
Financiële paragraaf
Het bestuur bekijkt jaarlijks waar financiële impulsen nodig zijn voor kansrijke initiatieven. We doen dat met mate maar stimulerend, gepast en met geleidelijkheid. We gaan investeren in promotiemateriaal, publiciteit waarin ‘het verhaal’ zichzelf versterkt.
Het is onvermijdelijk dat we interen op onze reserves. Verantwoord investeren in maatschappelijk belang hoort bij een ANBI instelling zoals wij zijn. Maar de contributie zal de psychologische grens van € 40/jaar gaan aantikken. Dat is een jaarlijkse verantwoorde bijdrage die we durven vragen voor natuurbelang en behoud van onze hobby. En ligt in lijn met andere organisaties.
Globale tijdlijn.
Het is moeilijk om aan te geven wat wanneer te zien is, laat staan wanneer iets gelukt is.
De stip op de horizon, zoals geformuleerd op pagina 1, helpt om regelmatig te beoordelen of we dat doel bereiken. Met tussenstappen. Maar er is ook iets van tijd-volgordelijkheid.
Om die reden is een poging gedaan de suggesties in een tijdschema te plaatsen. Niet dwingend maar stimulerend en uitdagend bedoeld. Met realiteitszin en met gevoel voor urgentie.
Januari 2025, bestuur KNNV