Op pad met Alterra
Woensdag 16 juni 2004 waren Pieter Slim en Loek Kuiters van Alterra voor onderzoek in de Baronie Cranendonck. Bram Mabelis belde mij of ik interesse had om mee te gaan. Daar hoefde ik niet lang over na te denken en nadat ik Bram had opgepikt op het station in Geldrop voegden we ons bij het gezelschap dat logeerde in een een hotelletje te Valkenswaard.
Alterra (nu Wageningen Environmental Research) maakt deel uit van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en beschouwt zichzelf als kennisinstituut voor de groene leefomgeving. Met de slogan ‘wetenschap met visie en ambitie’ probeert men projecten in de wacht te slepen. Het onderzoek in Cranendonck wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV).
Bram is enkele jaren geleden betrokken geweest bij een een ernstig auto-ongeluk. Zijn leven heeft lang aan een zijden draadje gehangen maar gelukkig is de taaie bioloog niet aan zijn verwondingen bezweken. En hoewel niet alle kwalen 100% genezen zijn, heb ik vandaag kunnen constateren dat de conditie van onze mierenkenner uitmuntend is.
Sinds kort grazen in het ponnyterrein van Cranendonck niet alleen merries maar ook hengsten. Men hoopt dat de IJslandse ponnies hierdoor minder opdringerig zijn voor bezoekers van het natuurgebied. Vandaag wordt er onderzoek gedaan naar de talrijke mierennesten in de voormalige landbouwakkers. Samen met Bram controleer ik de nesten van Formica rufa (rode bosmier) aan de hand van een kaart. Een aantal nesten zijn verdwenen maar gelukkig zijn er ook nieuwe bijgekomen. Aangezien deze mieren een groot terrein bestrijken is de diagnose of een nest nog aanwezig is, kijken of je de mieren ziet lopen!
Om de herinnering aan deze dag in leven te houden, heb ik een diaserie bijgevoegd.
PT 2004.07.01