Wilde Bijen

______________________________________________________________________________________________

Korte cursus “Wilde bijen”
Docent: Annemiek van Dijk

In Nederland leven rond de 350 soorten wilde bijen. Wilt u meer te weten komen over de intrigerende levenswijze van de Pluimvoetbij, de Slobkousbij en andere prachtige bijen? KNNV afdeling Eindhoven organiseert tussen april en juni een korte cursus “Wilde bijen voor beginners”.
De drie cursusavonden zitten vol informatie over de levenswijze en herkenning van wilde bijen, met speciale aandacht voor de relatie tussen bijen en (vaak hele specifieke) planten. Tijdens de twee veldbezoeken kan iedereen meezoeken naar bijen en andere insecten.
Met verhalen en foto’s uit eigen tuin en omgeving ZO-Brabant, geeft bijen- en wespenliefhebber Annemiek van Dijk u graag een inkijkje in het leven van wilde bijen. Annemiek is lid van onze insectenwerkgroep en actief voor onder andere waarneming.nl, de Wespenstichting en de Nederlandse Hymenoptera-vereniging.
Programma
Theorieavonden: van 19.30 uur tot 22.00 uur
Donderdag 20 april 2023
Inleiding: wat zijn bijen en hoe herken je ze? Herkenning en biologie van verschillende bijen- soorten (vroege voorjaarsbijen, hommels, introductie koekoeksbijen).
Donderdag 25 mei 2023
Van Andoornbij tot Zandblauwtjesglansbij: de relatie tussen bloemen en bijen – Mannetjesbijen en vrouwtjesbijen – Herkenning en biologie van verschillende bijensoorten (bijen van bloemrijke graslanden en tuinen).
Donderdag 22 juni 2023
Ecologie van wilde bijen: levensgemeenschappen rond de nestplaats – Bescherming van wilde bijen in tuin en landschap – Herkenning en biologie van verschillende bijensoorten (zomerbijen, hommels) – Samenvatting en afsluiting.

Aanmelden: vóór 13-04-2023, zie het formulier hieronder

Excursie 1: zondag 23 april, 10.00 uur. Reservedatum: zondag 30 april.
Excursie 2: zaterdag 10 juni, 10.00 uur. Reservedatum: zaterdag 17 juni.
Prijs (inclusief koffie en thee)
€ 50,00 voor KNNV- en IVN-leden
€ 65,00 voor niet-leden, incl. KNNV-lidmaatschap tot mei 2023.
Maximaal aantal cursisten: 20