Cursussen

Alle cursussen worden gegeven in gebouw D’n Aard, Ariespad 5, 5503 EB Veldhoven.

Neem a.u.b. de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:
• Blijf thuis bij klachten van Corona-achtige aard.

__________________________________________________________________________________________________________

Insectencursus met speciale aandacht voor Sprinkhanen/Krekels en Kevers

Donderdag 25 augustus 2022
Sprinkhanen en krekels

Donderdag 8 september 2022
Kevers

Veldles: 3 september 2022
Locatie: nader afspraak

Docent: Gerard Compiet

Tijd: 20.00-22.00 uur

Prijs, incl. koffie en thee:
€ 30,- voor KNNV- / IVN-leden
€ 40,- voor niet-leden,
incl. lidmaatschap tot eind

Maximaal aantal deelnemers: 20.

Inschrijven voor 15 augustus
2022 per mail aan:
cursussen@eindhoven.knnv.nl
onder vermelding van naam,
adres, woonplaats, -emailadres
en telefoonnummer en of u wel/
geen lid bent van de KNNV of IVN.
Na uw aanmelding ontvangt u een
bevestigingmail met de
betaalgegevens.
– Sprinkhanen en krekels
 –
Warme, lome zomerdagen zijn niet compleet zonder het aanhoudend gesjirp van sprinkhanen en krekels.
Voor veel mensen is dit sprinkhanengeluid echter slechts achtergrondgeluid, want de meeste Nederlanders zijn nauwelijks bekend met onze inheemse sprinkhanen en krekels.

Ook bij het beheer van natuurterreinen wordt vaak maar weinig rekening met deze insectengroep gehouden.

Daarom is er in deze eerste les van de KNNV Insectencursus eens wat meer aandacht voor deze interessante dieren. Aan de orde komen onder meer:

– De lichaamsbouw van sprinkhanen en krekels
– Hun manier van voortbewegen

– Het voedsel dat ze gebruiken

– Hun voortplantingsgedrag

– Hun natuurlijke vijanden

– De manier waarop ze met elkaar communiceren

– De biotopen waarin de verschillende soorten voorkomen

Tenslotte zal een flink aantal van de ongeveer 45 inlandse soorten de revue passeren.

– Kevers –

Wereldwijd zijn er meer dan 300.000 keversoorten. Zij behoren daarmee tot de diergroep met het grootste aantal vertegenwoordigers.

Voor Europa komen we daarbij uit op zo’n 20.000 soorten en voor Nederland op 4000.

Het moge duidelijk zijn dat gezien deze aantallen je op je wandeling niet zomaar iedere kever kunt benoemen.

Gevlekte smalboktor Leptura quadrifasciata. Foto: Gerard Compiet

In deze les is gekozen voor die kevers die wat meer tot de verbeelding spreken en die u op uw wandeling tegen kunt komen.

Zoals kevers uit de familie der Loopkevers, Bladsprietkevers, Mestkevers, Boktorren, Kniptorren, Snuitkevers, etc.
Het gaat daarbij niet alleen om het herkennen van de diverse soorten
maar zeker ook om wat meer te weten te komen over de vaak buitengewoon interessante leefwijze van deze insecten.