Lezing “De wondere wereld der insecten”

Foto Kleine wespenboktor (Clytus arietis) – Foto: Trudy Vos
De zwart-gele tekening is mimicry en beschermt de kever tegen vogels die denken met een wesp van doen te hebben.

Spreker: Gerard Compiet

Insecten, je ontkomt er niet aan. Op iedere wandeling, in elke tuin en ieder huis kom je ze wel tegen. Vroeger zaten ze nog platter dan een dubbeltje massaal op onze autoruiten. Dat is door menselijke invloeden al lang niet meer het geval, hoewel ze tijdens de evolutie buitengewoon succesvol zijn gebleken.

Tot nu toe zijn er wereldwijd ongeveer 1 miljoen soorten insecten beschreven en benoemd. Daar zullen nog vele duizenden soorten bijkomen. Dit betekent dat we, zelfs bij benadering, niet kunnen zeggen hoeveel soorten er zich op aarde bevinden. In Europa komen we tot een aantal van ongeveer 100.000 soorten. Insecten komen bijna overal voor, behalve in de diepzee en in de Poolgebieden.

Het spreekt vanzelf dat er binnen zo’n grote dier-groep een grote variatie bestaat. Zo heb je grote naast kleine, in het oog springende naast gecamoufleerde, planten- naast vleesetende soorten, etc.

In deze KNNV-lezing van Gerard Compiet passeren aan de hand van zijn mooie natuurfoto’s allerlei – vaak zeer verrassende – eigenschappen van insecten uit onze directe omgeving de revue.

Zo gaat hij in op hun lichaamsbouw, ontwikkeling van ei tot volwassen insect, dimorfisme (tweevormigheid binnen één soort), voortplantingsgedrag en manieren van voortbewegen. Ook de meer dan interessante leefwijze van veel soorten komt aan bod. Denk daarbij aan de manier van communiceren, sociaal gedrag, verdediging en bescherming, koekoeksstrategie, voedsel vergaren en symbiose.

Lezing “De wondere wereld der insecten”

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Datum & tijd
do 15 februari 2024 van 20:00 tot 22:00
Vertrekplaats

Gebouw “D’n Aard”, Ariespad 5, Veldhoven