Excursie St. Jansberg bij Plasmolen

Thema: Voorjaarsbos, algemeen
Duur: Driekwart dag
In deze tijd hebben we nog prachtige vergezichten door de bomen en is er een oorverdovend vogelconcert te horen. Tegelijkertijd laat de voorjaarsvegeta-tie zich al zien. Een goed moment om de Sint-Jansberg bij Plasmolen eens te bezoeken.
De Sint-Jansberg is een natuurgebied (Natura 2000-gebied) en voormalig landgoed gelegen bij Plasmolen en Milsbeek in Noord-Limburg. Tal van overblijfselen in het landschap doen denken aan tijden van weleer, zoals de Drie Vijvers, een ijskelder, poelen, uitgegroeide hagen en een prachtige grote Sequoia boom.
Op de Sint-Jansberg zijn ook nog restanten van een Romeinse villa gevonden.
Foto: G. Vos
Wij gaan genieten tijdens een lentedoorstapwandeling van dit stuwwalgebied dat is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het kenmerkt zich door beboste hellingen en vele beekjes, en vormt de verbinding tussen de Mookerheide en het Duitse Reichswald.
De twee hoogste hellingen zijn de Kiekberg (77 meter) en de Sint-Maartensberg (66 meter). Enkele vlakke stukken zijn in gebruik voor de landbouw. 
Bij Plasmolen ligt een kleine stuwdam en staat de bovenste Plasmolen, een oude watermolen. De Sint-Jansberg is ongeveer 250 hectare groot.

Aan deze excursie kunnen ook niet-leden deelnemen.
Excursie afspraken.

Datum & tijd
za 25 maart 2023 van 9:00 tot 13:00
Vertrekplaats

Parkeerplaats (AH) Orionstraat Eindhoven.

Geschikt voor kinderen

Ja