Excursie naar het Banisveld en de Smalbroeken

Foto: Natuurmonumenten, Kronkelende Beerze.

Thema: Voorjaarswandeling, landschap
Leiding: Rob en Annemieke van Vucht
Lengte: 8 km (circa 3,5 uur wandelen)
Duur: Halve dag, 9:30 tot goed 13:30 uur

Zoals we in 2021 al hebben kunnen zien heeft de omgeving van het Banisveld deels een transformatie ondergaan door aanpassing van de loop van de Beerze en het creëren van nieuwe wetlands daaromheen.
Doel was onder meer het herstel van de zeldzame Blauwgraslanden.
Zie daarvoor ook: “Herstel Natte natuurparel Kampina”, bij Natuurmonumenten

We gaan beginnen op Banisveld en lopen langs ruige landjes totdat we de nieuwe slingerende loop van een tak van de Beerze kruisen. Verder door het bos, langs de bosrand, de heide en de eigenlijke Beerze met zijn vistrappen, en langs lanen met statige eiken. We nemen dus een stukje van de Kampina mee, lezen de geschiedenis van Balsvoort onderweg en gaan kijken wat maart ons te bieden heeft op het gebied van vogels, planten en andere zaken.

Banisveld (voorheen landbouwgrond, en op een ge-deelte stond zelfs de vuilnisbelt van Boxtel) is de verbindende schakel tussen De Mortelen en de Kampina. Daarmee is het ook een onderdeel van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. De in het gebied voorkomende kuddes runderen en paarden hebben zo een groter biotoop gekregen. De voormalige vuilnisbelt is in het landschap omgebouwd tot een heuvel met uitkijktoren.

We nemen onderweg tijd voor een 1 of 2 koffiepauzes, dus neem iets te drinken en evt. te eten mee.

Datum & tijd
za 16 maart 2024 van 9:00 tot 13:30
Vertrekplaats

9:00 uur, Orionstraat Eindhoven, of
9:30 uur, Parkeerplaats Banisveld, Koevoortseweg in Boxtel (kruising Brinksdijk)

Bekijk vertrekplaats